Ani Harabeleri: Onlarca uygarlık bir arada
Kars merkeze 42 km uzaklıkta, Türkiye-Ermenistan sınırı üzerinde bulunan, bin yıllar boyunca farklı kültür ve medeniyetlere beşiklik etmiş, tarihin en büyük hazinelerinden biri olan Ani ören yeri, Temmuz 2016’da Unesco Dünya Kültür Mirası Listesinde 16. sırada yerini almıştır.
Ani Antik Kenti, Orta Çağda önemli bir ticaret yolu olan İpek Yolunun Kafkaslar’dan Anadolu’ya ilk giriş noktasında olup Bagratuni Kralı Aşot tarafından kurulmuş. Kısa sürede İpek Yolun'da etkisiyle büyük bir gelişme göstererek bölgenin merkezi konumu haline gelmiştir. Tarih boyunca birçok din ve kültürü bünyesinde barındıran Ani buradaki dini ve sivil mimariyi de etkilemiştir. Zerdüşt Ateşgedesi, kiliseler ve Türkler’in Anadolu’da yaptırdığı Selçuklu dönemine ait ilk bilinen cami Ebu’l Menûçihr Cami gibi farklı dinlere ait yapıları bir arada bulunduran antik kent bu nedenle dini açıdan da çok önemli bir merkez olmuştur.
Savaşların ve yeniden doğuşun simgesi: Ani Şehirde, Selçuklu eserleri ile kiliseler yan yana hatta iç içe duruyor. Adını İran, Eti ve Roma tanrılarından aldığı söyleniyor. Milattan önce bir kale kenti olarak kurulan Ani, 10. yüzyılda Bagratoğulları sülalesinden Ermeni hükümdarlara başkentlik yapmış. Kendisini zapt eden kavimler tarafından defalarca yenilenmiş ve askeri amaçla kullanılmış olan kent, 1064 yılına kadar Bizans’ın yönetiminde kalmış ve bu tarihte Selçukluların eline geçmiş. Konumu açısından İpek Yolu geçişinde olması ticari ve askeri bakımdan önemini bir kat daha artırmış.